Amsterdams feestje tijdens finale-avond KNVB Futsal Cup in Rotterdam

2 april 2024

Twee Amsterdamse clubs wonnen maandag in Rotterdam de KNVB Futsal Cup. Bij de vrouwen was het OS Lusitanos dat na penalty’s FC Marlène onttroonde. Later op de avond won VNS United met ruime cijfers van Eerstedivisionist TZR Fermonia Boys bij de mannen.

De finaledag begon met de spannendste wedstrijd van het Final Four weekend. De vrouwen van FC Marlène verdedigde, na een 1-2 voorsprong met rust, een 1-3 voorsprong met nog een minuut op de klok. Maar OS Lusitanos gaf zich nog niet gewonnen en wist in de slotminuut nog tweemaal te scoren; 3-3. In de verlenging kwam FC Marlène opnieuw op voorsprong. Maar ook dat wisten de Amsterdammers recht te trekken voor het laatste fluitsignaal: 4-4.

In de penaltyreeks trok OS Lusitanos aan het langste eind. Gilanne Louwaars, die tien seconden voor het verstrijken van de officiële speeltijd de 3-3 had gemaakt, schoot ook de beslissende penalty binnen. Maar een hoofdrol was er voor keepster Anna Reitsma die drie van de vier penalty’s wist te stoppen.

Nadat OS Lusitanos in 2022 de beker won en FC Marlène vorig jaar de sterkste was gaat de beker nu weer mee naar Amsterdam.

VNS United wint ruim
Bij de mannen mannen maakte VNS United de favorietenrol waar. Het was Adil Boukris die na drie minuten de openingstreffer maakte voor de Amsterdammers. Eerstedivisionist TZR Fermonia Boys had daar halverwege de eerste helft een antwoord en trok de stand gelijk. Op slag van rust bewees Boukris zijn ploeg een hele goede dienst door nog twee keer toe te slaan waardoor de kleedkamers met een 3-1 stand werden opgezocht.

Nadat VNS United in de tweede helft de 4-1 maakte leek het geloof bij Fermonia Boys te verdwijnen. In een alles op niets fase waarin de doelman mee ging voetballen verdween de bal nog twee keer in een leeg doel en was de wedstrijd helemaal gespeeld. Met de 6-1 overwinning behaalde VNS United, acht jaar na de oprichting, de eerste grote prijs in de clubgeschiedenis.

10.000 euro voor Nouri Foundation
Ook de samenwerking met de Nouri Foundation zorgde tijdens deze eerste editie van de KNVB Futsal Cup voor de beoogde maatschappelijke impact. Sociaal én financieel. Jolanda Hogewind, voorzitter van de Nouri Foundation, en vader Mohamed Nouri kregen uit handen van de Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar een cheque van 10.000 euro uitgereikt. Dit bedrag betrof de gehele opbrengst van de kaartverkoop van de KNVB Futsal Cup en komt ten goede aan het werk van de Nouri Foundation.

De Nouri Foundation werd in 2022 opgericht en zet zich in voor het plaatsen van AED’s en bewustwording rondom hartveiligheid. “Heel fijn dat de KNVB de Nouri Foundation als maatschappelijk partner heeft omarmd voor deze KNVB Futsal Cup”, aldus Jolanda Hogewind. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in een veilige omgeving mee kan blijven doen en daarbij in gezamenlijkheid de kernwaarden van Abdelhak uitdragen.”